Met behulp van de juiste zonwering zorg je ervoor dat je op warme zomerdagen een comfortabele temperatuur behoudt in je huis en onder de terrasoverkapping. Maar wat is de beste zonwering voor binnen en buiten? Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Automatische zonwering onder een moderne overkapping

De beste zonwering voor binnen = buiten

Bij zonwering binnen valt te denken aan gordijnen, rolgordijnen, plisségordijnen, jaloezieën, shutters of raamfolie. De beste zonwering voor binnen is afhankelijk van het materiaal waarvan de zonwering gemaakt is. Als het gaat om isolatie en warmtewering, dan zijn  en plisségordijnen met honingraatstructuur de beste keuzes. Maar als het gaat om warmtewering, dan is zonwering buiten nog effectiever. Deze blokkeert de zonnestralen namelijk nog voordat ze je huis binnenkomen via het glas. Het glas warmt daardoor niet op en daardoor warmt het in je huis ook minder snel op.

De beste zonwering voor buiten

Maar wat is de beste zonwering voor buiten? Wat voor jou de beste zonwering is, is natuurlijk heel persoonlijk. We lichten in de onderstaande tabel een aantal vormen van zonwering uit en vergelijken deze globaal op de isolerende en warmtewerende eigenschappen. Met warmtewering bedoelen we de mate waarin de zonwering voorkomt dat warmte naar binnen komt en met isolatie bedoelen we het minimaliseren van de warmte-uitwisseling tussen binnen en buiten, in de zomer en in de winter. De daadwerkelijke mate van isolatie en warmtewering is afhankelijk van de grootte, de kleur en het materiaal waarvan de zonwering gemaakt is.

Type zonwering

Isolatie

Warmte wering

Schaduwdoek

Matig

Goed

Planten

Matig

Goed

Parasol

Slecht

Redelijk

Buitengordijn

Matig

Goed

Markiezen

Goed

Goed

Screens

Matig

Goed

Rolluiken

Uitstekend

Uitstekend

Zonneschermen

Matig

Redelijk

Knikarmschermen

Matig

Goed

Overkapping met Gumax® automatische zonwering

Uitstekend

Uitstekend

Je ziet dat rolluiken en de Gumax® automatische zonwering goed presteren als het gaat om isolerende en warmtewerende zonwering. Lees voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden het artikel over de verschillende typen zonwering voor buiten.

Warmtewerende zonwering onder de terrasoverkapping

Als het gaat om warmtewerende zonwering onder de terrasoverkapping, heb je bij Tuinmaximaal de keuze uit Gumax® automatische zonwering, Gumax® Shading Panels, opaal/IQ-relax polycarbonaat of melkglas dakplaten.

Gumax® automatische zonwering

Het zonweringsdoek van de Gumax® automatische zonwering zorgt niet alleen voor schaduw, maar reflecteert ook de warmtestraling. Het doek is vervaardigd uit een kunststof doek met geweven aluminium draden. Het unieke materiaal is wit met een zilveren gloed en reflecteert 73% van het zichtbare licht en 89% van de warmtestraling. Een aanzienlijk verschil in tegenstelling tot een overkapping zonder zonwering. Het houdt bovendien de zonnestralen en de warmte tegen, maar er ontstaat geen verduistering onder de overkapping. Lees hier meer over op de pagina met zonwering productinformatie.

 

Warmtewering Gumax® automatische zonwering
Warmtewering andere merken

Gumax® Shading Panels

Vul de Gumax® automatische zonwering aan met Gumax® Shading Panels voor zonwering aan de zijkanten en de voorkant van de overkapping. Dit zijn schuifdeurpanelen met lamellen die je eenvoudig verschuift en zo zelf bepaalt waar je meer schaduw, beschutting of privacy wilt. Ideaal bij laaghangende zon.

Opaal/IQ-relax polycarbonaat or opaal glas dakplaten

Het daktype heeft ook invloed op de warmte onder de terrasoverkapping. Hoe meer energie de dakplaten doorlaten, hoe sneller het warmer wordt onder de overkapping. Daarom geven we je de keuze uit 5 verschillende daktypes, zodat je zelf bepaalt hoeveel warmte en licht je wilt. Glas en melkglas dakplaten laten respectievelijk 85% en 52% van de warmtestraling door. Als we kijken naar de polycarbonaat dakplaten, dan is er de keuze uit helder polycarbonaat, opaal polycarbonaat en IQ-relax polycarbonaat met respectievelijk 85%, 54% en 44% warmtedoorlating. Lees voor meer informatie het artikel over de verschillen tussen glas of polycarbonaat als daktype.

Lichtdoorlatendheid per daktype

Welke kleur houdt de meeste warmte tegen?

Wanneer je op zoek gaat naar de kleuren screens die de meeste warmte tegenhouden, dan kom je al snel tegen dat donkere kleuren warmte absorberen en daardoor minder warmte doorlaten dan lichte kleuren. Donkere kleuren laten echter ook minder licht door, waardoor je al snel een donkere ruimte krijgt. Daar is een oplossing voor in de vorm van een lichter zonweringsdoek gemaakt van reflecterend materiaal, zoals het doek van de Gumax® automatische zonwering.

Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen?

Als we samenvattend kijken naar de vraag: welke zonwering houdt de meeste warmte tegen? Dan is dat in ieder geval zonwering voor buiten. De beste zonwering voor buiten is afhankelijk van je wensen op het gebied van warmtewering, isolatie en uitstraling. Kies voor een combinatie van meerdere typen zonwering voor een extra comfortabele temperatuur en meer schaduw op de gewenste plekken.

Meer informatie over zonwering