Je wilt extra lang genieten van je tuin met een overkapping. Als je op zoek gaat naar de mogelijkheden voor een overkapte buitenruimte, kom je verschillende afmetingen tegen. Maar wat is de ideale afmeting van de overkapping? Ga je voor een 3 x 3 overkapping of 5 x 3 overkapping? Hoe bepaal je de juiste maat en wat zijn de mogelijkheden voor het indelen van de veranda in verschillende afmetingen? We helpen je op weg in dit artikel.

7A1A5114-Edit

De verschillende afmetingen

De Gumax® terrasoverkappingen zijn verkrijgbaar met een breedte van 3.06 meter tot 12.06 meter en een diepte vanaf 2.5 meter tot 4 meter. Door het combineren van de afmetingen, stel je bijvoorbeeld de volgende terrasoverkappingen samen: 

Het inkorten van de breedte is eenvoudig mogelijk en dat geldt ook voor het inkorten van de diepte van de terrasoverkappingen met een polycarbonaat dak. Op die manier heb je altijd een passende overkapping.

De breedte en hoogte van de overkapping

Voordat we het verder gaan hebben over de verschillende afmetingen, is het bepalen van de juiste afmeting van de overkapping een goede eerste stap. Hoe breed en hoe hoog mag de overkapping maximaal zijn voor jouw woning? Gebruik hiervoor de volgende hulpmiddelen:

●    Papier en pen voor het schetsen van de afmetingen
●    Rolmaat
●    De meettool

Maak een schets van het zijaanzicht. Zo kom je erachter wat de juiste afmetingen zijn. 

De diepte van de overkapping

Nu weet je bijvoorbeeld dat de veranda maximaal 3 meter diep is. Maar ga je dan voor een 3 x 3, 5 x 3 of 6 x 3 overkapping? De ideale breedte is afhankelijk van de grootte van je tuin. Bepaal voor jezelf hoeveel ruimte je wilt overhouden voor bijvoorbeeld plantjes, gras of een zithoek in de tuin. Denk ook na over het doel van de overkapping. Voor welke functies wil je deze gebruiken? We lichten een aantal afmetingen van de overkappingen uit, inclusief de mogelijkheden.

3 x 3 overkapping: klein en praktisch

Hoe groter de overkapping, hoe meer ruimte je hebt voor het inrichten van je buitenruimte. Dat is logisch. Maar het sfeervol en praktisch inrichten van een kleine 3 x 3 terrasoverkapping is ook zeker mogelijk. Wil je ruimte gebruiken als lounge? Dan is een 3 x 3 overkapping zeker geschikt. Zorg er vooral voor dat je het simpel houdt en benut de ruimte multifunctioneel. Denk bijvoorbeeld aan een inklapbare tafel of stapelbare stoelen. En de prijs? Een aluminium 3 x 3 overkapping is bij Tuinmaximaal al verkrijgbaar vanaf €999,-.

0789700C-6FB5-4100-A670-92AF5D5B791C

Voorbeelden van een overkapping 3 x 3 van aluminium

RGB-Watermerk-9020

5 x 3 overkapping: meer ruimte voor meerdere functies

Wil je een ruimte creëren met meerdere functies zoals opbergruimte, een loungehoek en/of een eettafel? Kies dan voor een wat grotere aluminium overkapping van 5 x 3. Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt voor het combineren van meerdere functies. Denk ook aan het toevoegen van planten onder je overkapping voor extra sfeer. Met een grotere overkapping heb je daar volop ruimte voor. En qua kosten? Tuinmaximaal levert een 5 x 3 terrasoverkapping vanaf €1651,-.

FB_IMG_1659464286968

Voorbeelden van een 5 x 3 overkapping

6 x 3 overkapping: de meest gekozen optie

Wanneer we kijken naar de verschillende afmetingen van overkappingen, zien we dat de overkapping van 6 x 3 het meest populair is. De extra breedte zorgt ervoor dat je nog meer ruimte hebt voor het inrichten van de overkapping. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tuinkantoor? Of een grote tafel voor heerlijke borrelavonden met vrienden en familie. Een 6 x 3 overkapping biedt volop ruimte voor het verwezenlijken van je wensen. Deze afmeting is verkrijgbaar vanaf €2757,-.

Jeanclaude_FR2

Voorbeelden van een 6 x 3 overkapping

Laat je inspireren met nog meer foto’s van terrasoverkappingen in onze fotogalerij.