Laat je een terrasoverkapping plaatsen met glazen schuifwanden? Of heb je een terrasoverkapping en wil je daar glazen schuifwanden aan toevoegen? Voor beide opties is een goede basis belangrijk in de vorm van een stevige fundering. Daar is een oplossing voor in de vorm van een funderingsbalk. Maar is een funderingsbalk voor je glazen schuifwand plaatsen raadzaam? Wat zijn de mogelijkheden voor een stevige fundering? Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte.

Funderingsbalk plaatsen

Waarom fundering voor glazen schuifwand?

Een terrasoverkapping heeft op zichzelf al een groot gewicht. Daar komt extra gewicht bij wanneer je een glazen schuifwand onder de overkapping plaatst. Een goede fundering voor de terrasoverkapping en de glazen schuifwanden is belangrijk om verzakking van de grond te voorkomen. Maar dat is niet de enige reden. Het heeft de volgende functies:

  • Het verdelen van de kracht die glazen schuifwand op de grond uitoefent.
  • Voorkomen dat de glazen schuifwand gaat verzakken.
  • Ervoor zorgen dat de schuifwanden mooi parallel en gelijk aan elkaar staan en daardoor de glazen schuifdeuren niet vanzelf open schuiven.
  • Op een juiste manier afvoeren van water om vochtproblemen te voorkomen

Fundering van je terrasoverkapping

Voor het funderen van je terrasoverkapping stort je beton of maak je gebruik van betonpoeren. Betonpoeren zijn betonnen blokken waarop je de staanders van de overkapping eenvoudig monteert. Hierover lees je meer in het artikel over een goede fundering voor je terrasoverkapping.

Soorten fundering voor glazen schuifwand

In dit artikel gaan we verder in op het funderen van je glazen schuifwand. Een stevige ondergrond is mogelijk op de volgende twee manieren:

  • Beton vlak en waterpas storten
  • Funderingsbalk voor glazen schuifwand plaatsen

 

Zelf een beton fundering maken voor de glazen schuifwand is zeker mogelijk door vloeibaar beton te storten en dit te laten uitharden. Beton is zeer geschikt voor het dragen van zware schuifwanden. De uitdaging is het waterpas krijgen van deze ondergrond voor het stabiel plaatsen van de wanden. Een funderingsbalk, ook wel funderingskoker genoemd, is hiervoor een effectieve oplossing. Het plaatsen van zo’n funderingskoker voor de glazen schuifwand zorgt voor een sterke, waterpas ondergrond waarop je de onderrail van de glazen schuifdeuren plaatst. De funderingskokers zijn verkrijgbaar voor 1 tot en met 6 rails, zodat ze zeker genoeg stevigheid bieden.

Funderingskoker

Hoe sterk moet de fundering zijn?

Wanneer is de ondergrond sterk genoeg voor de glazen schuifwanden? Wij gebruiken als stelregel dat de fundering bestand moet zijn tegen circa 390 kg per strekkende meter. Het is niet alleen belangrijk dat de ondergrond sterk is, maar deze moet ook waterpas zijn. Is je terras volledig gestort met beton? Dan is een fundering vaak niet nodig. Let er daarbij wel op dat de ondergrond waterpas is.

Funderingsbalk voor je glazen schuifwand plaatsen

Wil je een funderingsbalk voor je glazen schuifwand plaatsen? Wij leggen uit hoe je dit het beste doet.

  1. Neem wat bestrating weg op de plek waar je de funderingskokers voor de glazen schuifwand gaat plaatsen.
  2. Start met het leggen van de kortste deel vanaf de muur en vervolgens het voorste deel van de terrasoverkapping.
  3. Trek een loodlijn van boven naar beneden om de verticale positie van de balk te bepalen.
  4. Zorg er, indien mogelijk, voor dat de funderingsbalk op dezelfde hoogte komt te liggen als de bestrating.
  5. Maak de beugel vast in de muur met behulp van de meegeleverde I-profielen. Boor hiervoor twee gaten in de muur en zet de beugel vast met schroeven en pluggen.
  6. Controleer of het I-profiel waterpas staat in de breedterichting van de balk.
  7. Leg dan een tegel op ongeveer één meter van de beugel. Zorg dat die tegel waterpas ligt met de beugel.
  8. Werk zo waterpas van tegel naar tegel tot aan de andere kant van de overkapping.
  9. Bevestig een beugel aan de andere staander. Deze maak je weer vast met schroeven.
  10. Meet de maat op tussen de twee beugels.
  11. Vervolgens maak je de funderingsbalk op maat met een afkortzaag met een zaagblad geschikt voor aluminium. Teken deze een paar millimeter korter af, zodat de balk er zeker (zonder schade) tussen past.
  12. Leg de funderingskoker op de juiste plaats en controleer nogmaal of deze waterpas ligt.
  13. Maak enkele openingen aan het einde van de balk. Met de meegeleverde zelfborende schroeven maak je de balk vast aan de beugels.
  14. Controleer nog een keer of deze waterpas ligt.

Bekijk de onderstaande video voor een stap voor stap uitleg voor het plaatsen van glazen schuifwanden, inclusief het plaatsen van de funderingskoker.

Als je dus niet op een betonnen ondergrond werkt, is het vrijwel altijd beter om een funderingsbalk te leggen voor het plaatsen van de glazen schuifwand. Op die manier zorg je eenvoudig voor een sterke, waterpas ondergrond.