Zonwering heeft een belangrijke functie: ervoor zorgen dat je comfortabel buiten zit wanneer de zon schijnt. En dat geldt ook onder je overkapping. Het zorgt natuurlijk voor schaduw, maar ook voor een aangename temperatuur op je terras. Maar je wilt natuurlijk ook zo lang mogelijk genieten van je zonwering. En van een schoon uitzicht geniet je het meest. De zonwering schoonmaken is gelukkig heel eenvoudig. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel. 

IMG_9503

Verschillende soorten zonwering 

Er zijn verschillende oplossingen voor het creëren van meer schaduw onder je overkapping. Tuinmaximaal levert de volgende twee mogelijkheden:

-    Gumax® automatische zonwering: screens van kunststof, geweven met aluminium draden, die je onder de overkapping plaatst en per baan bedient met behulp van de afstandsbediening. 
-    Gumax® Shading Panels: panelen met lamellen die je onder de overkapping plaatst, voor het weren van zon aan de voor- en zijkant van de overkapping.

Hoe het schoonmaken van deze twee soorten zonwering in zijn werk gaat lees je in dit artikel. Naast de bovenstaande producten, heb je de keuze uit verschillende daktypes, waaronder melkglas of opaal polycarbonaat voor extra bescherming tegen de zonnestralen. Lees hier meer over in het artikel over een terrasoverkapping met zonwering: de mogelijkheden.  

Antraciet_Tuinkamer_Zonwering_Glazenschuifwanden

Gumax® automatische zonwering

7A1A5507-Edit

Gumax® Shading Panels

Gumax®  automatische zonwering schoonmaken

De automatische screens van Gumax® vergen minimaal onderhoud. Dit komt doordat je het doek onder de overkapping monteert. Toch kan er sprake zijn van stof of vlekken op het zonweringsdoek. Gebruik voor het reinigen van de zonwering de onderstaande instructies.

Stof verwijderen

Stof op het zonweringsdoek verwijder je eenvoudig met een plumeau. Doorloop voor het schoonmaken van het doek van de zonwering de volgende stappen:

  1. Open de screens voor de helft
  2. Haal de stekker uit het stopcontact
  3. Trek het volledige zonweringsdoek voorzichtig uit de cover
  4. Reinig met de plumeau voorzichtig de bovenkant van elke loshangende lamel
  5. Steek de stekker weer in het stopcontact
  6. Sluit de zonwering

Vlekken op het doek van de zonwering schoonmaken

Voor het reinigen van zonwering met vlekken herhaal je de bovenstaande stappen en verwijder je de vlekken met een licht vochtige doek, zonder schoonmaak- of oplosmiddelen. Vouw het doek niet op terwijl het nog vochtig is, maar wacht tot het volledig gedroogd is.

Download voor meer informatie over het schoonmaken van de screens van de zonwering de schoonmaakvoorschriften voor zonwering (PDF).

Gumax® Shading Panel schoonmaken

Gumax® Shading Panels zijn voorzien van een Superior Coating, die zorgt voor een uitstekende en langdurige bestendigheid tegen UV-licht en verschillende weersomstandigheden. Hierdoor zijn de panelen met de lamellen bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. 

Stof verwijder je heel gemakkelijk met een plumeau tussen de lamellen. Deze aluminium panelen reinig je bovendien het beste met een zachte doek of spons en een lauw sopje van water en niet-ontvettende zeep. Gebruik geen (agressieve) schoonmaakmiddelen.

Download voor meer informatie over het schoonmaken van deze zonwering de handleiding van Gumax® Shading Panels

Lees meer over zonwering